Едно след друго проучванията показват колко мръсният въздух е опасен за човешкото здраве. И ако на улицата не можем да направим нищо, за да подобрим качеството му, то въздухът в стаята все още може да се почисти. Ето какво препоръчват специалистите чрез The Health Site.

Правилна вентилация. Вентилацията и кондиционирането на замърсния въздух са много важни. Разбира се, за това не е необходимо постоянно да държите всички врати и прозорци затворени. При правилна вентилация алергените, които се натрупват навън, няма да влязат в стаята. Не забравяйте да отворите прозорците, за да проветрите апартамента, особено когато ви се струва, че качеството на въздуха на улицата временно се е подобрило.

Домашни растения. Някои стайни растения се справят добре с филтрирането на токсините. Не забравяйте да се поинтересувате кои от тези растения могат да бъдат закупени в района, в който живеете. Много растения имат способността да отстраняват амоняка, формалдехидите и дори бензиновите пари от атмосферата. Това са най-често срещаните токсини, които се отделят не само от автомобилните двигатели, но и от домашните продукти.

Солни лампи. Тези лампи произвеждат йони, които подобряват качеството на въздуха в помещението. Освен това те премахват и различни видове дразнители от въздуха, патогени и алергени. А светлината на тези лампи прави атмосферата в стаята по-уютна и домашна.

Етерични масла. Според проучване, публикувано от Националните здравни институти в САЩ, етеричните масла от канела, розмарин, риган, грейпфрут, лимон, мащерка, карамфил и чаено дърво могат да унищожат и инхибират растежа на бактериите във въздуха с 99,96%. Те помагат и в борбата с вирусите, гъбичките и плесените.

Чисти климатични филтри. Както всички други филтри, и тези, които се използват в климатиците, се нуждаят от редовно почистване. Независимо от факта, колко интензивно работят климатиците. Прахът се натрупва в тези филтри, намалявайки качеството на въздуха в помещението и увеличавайки риска от астма. Направете същото с автомобилните филтри и с тези, които са монтирани в прахосмукачките.