Нищо не трябва да ви разстройва, включително възпалените стави. За да бъдат здрави, е необходимо много малко н няколко прости метода, които ще помогнат за поддържане на здрави стави, съветват лекари.

Правилно хранене

Колкото и банално да звучи, правилното хранене може да подобри ситуацията със ставите. Това важи особено за тези, които посещават фитнес залата. Когато вдигате големи тежести, бягате или спортувате вие наранявате мускулната тъкан. При небалансирана диета е трудно тялото да се поддържа в нормално, здравословно състояние. Включително е възможно лесно да се повредят ставите, тъй като мускулите не могат да издържат теглото. Затова в диетата трябва да има много храни с високо съдържание на омега-3 киселини, тоест риба, ядки, високо съдържание на сяра, тоест говеждо месо, птици, както и подправки, като например куркума. Но най-добре се избягват зърнени храни, хляб, тестени изделия, бял ориз, сладки храни, плодови сокове и сладки сосове.

Разтягане

Не е необходимо веднага да започнете да тренирате и да се прибирате вкъщи след това. Не забравяйте да се разтегнете и загреете мускулите с леки движения. Това ще помогне да се поддържат ставите здрави. Тези, които правят разтягане, позволяват на ставите да бъдат по-гъвкави. Идеално за затопляне е лекото бягане, плавните удари, скачането със събрани и после разтворени крака, както и скачането на въже.

Силови тренировки

Много често ставите остават слаби поради недоразвити мускули. В този случай силовите тренировки идват на помощ. Слабите мускули не могат да поддържат движение, което създава допълнителен натиск върху ставите. Не е необходимо да укрепвате сухожилията, но е по-добре да изпомпвате мускулите и да изграждате мускулна тъкан. С други думи, ако искате силни стави, укрепете мускулите около ставите, а не самите стави.

Най-важните мускули са корпусните мускули за гръбначния стълб, глутеусите за бедрата и глезените, мускулите на задната част на бедрото и квадрицепсите за коленете.

Активен начин на живот

Най-големият проблем на съвременните е недостатъчно активният начин на живот. Не стойте неподвижно, ако искате да укрепите ставите си. Всъщност от бездействието при хората се развиват много здравословни проблеми. Винаги можете да намерите нещо по ваш избор - плуване, колоездене, бягане, активни игри на чист въздух.

Лед

След тренировка винаги трябва да прилагате лед на най-проблемните места. Можете дори да вземете студена вана за много кратко. Само няколко минути в ледена вода - и всички спазми ще бъдат премахнати.