Адекватната мозъчна активност в напреднала възраст е добра превенция на свързаната с възрастта загуба на памет и сенилна деменция. Има определени методи, чиято фиктивност е доказана от науката.

Ходене. Проучване доказа, че ако хората правят поне 10 000 стъпки на ден в средна възраст, тогава мозъкът им е с 2,2 години по-млад от тези, които не ходят и не се подлагат на физическа активност. Всякакъв вид обучение намалява риска от депресия при възрастни хора и следователно укрепва мозъка.

Правилно хранене. Яденето на една порция зеленолистни зеленчуци дневно може да подмлади мозъка до 11 години. Тези продукти съдържат лутеин, естествен каротеноид, който подсилва сивото вещество и паметта.

Интелектуални игри. Да, говорим за всички ваши любими кръстословици, судоку и пъзели. Те наистина подобряват способността на човек да решава различни видове проблеми и запазва остротата на мозъка.

Понижаване на кръвното. Хипертонията след 50 значително увеличава риска от мозъчни проблеми в напреднала възраст. Можете да намалите кръвното налягане с употребата на черен шоколад, с по-внимателното отношение към собствената осанка, с дихателни упражнения и определен вид физическа активност.

Количество сън. Изследователи от Съединените щати са доказали, че поне 8 часа сън през нощта могат да подобрят производството на хормони, което повишава паметта и вниманието.