Студ, сняг, а около нас – вируси. За къде без чесън на трапезата?! Само че след това идва неприятният дъх… И притеснението да общуваме нормално с другите.

Съединението, което предизвиква миризмата на чесъна, е алил метил сулфид (AMS). Това е газ, който се абсорбира в кръвта в процеса на метаболизма на чесъна. От кръвта той се пренася в белите дробове, откъдето после го издишваме. Част от това вещество се извежда от порите на кожата и дори с урината. Ето защо от дъха на чесън е трудно да се спасим. Независимо колко внимателно сме плакнали устата си!

Тогава?

Чаша мляко

Учените открили, че изпивайки чаша с 200 мл мляко след ядене на чесън, може да намалите концентрацията на AMS в дъха си наполовина!

За препоръчване е да пиете пълномаслено мляко, тъй като мазнините, съдържащи се в него, разтварят алил метил сулфида и така миризмата на чесън изчезва.

Употребата на мазни храни също помага до голяма степен да намалите неприятната миризма на чесън, но най-голям е ефектът, когато чесънът е смесен добре в тези храни.

За оптимален ефект учените препоръчват едновременно с консумацията на чесън да глътнете и малко мляко. По време на изследванията те установили, че смесването на млякото с чесъна в устата има по-голям ефект за неутрализиране на миризмата, отколкото пиенето на мляко след като храната с чесъна е вече консумирана.

Ябълка

Американски учени от Охайо провели изследване, в което давали на 25 участници по 3 скилидки чесън, които да дъвчат в продължение на 25 секунди. След това участниците трябвало да изядат по една ябълка.

Летливите вещества, виновни за миризмата на чесъна, включват диалил дисулфид, алил меркаптан, алил метил дисулфид и алил метил сулфид. Нивото на летливите вещества в дъха след употребата на чесън анализирали с помощта на мас спектрометрия.

Суровата ябълка намалила концентрацията на летливите вещества в дъха с 50 и повече процента в продължение на първите 30 минути. Ябълковият сок имал същото въздействие, но ефектът от него бил по-слаб.

Продуктите унищожават миризмата на чесън посредством два механизма, обясняват изследователите. Първият е когато ферментите в суровите храни помагат за унищожаване на миризмата. А вторият - когато фенолните съединения както в суровите, така и в приготвените продукти, разрушават летливите вещества. Затова суровите храни, като правило, са по-ефективни, тъй като съдържат и ферменти, и фенолни съединения.

Свежи листа от салата

Аналогично изследване било проведено с други 25 участници, които след консумацията на чесън дъвчели свежи листа от зелена салата.

Листата от салата намалили концентрацията на летливи вещества в дъха им с 50 и повече процента през първите 30 минути. Това се случило вследствие химичната реакция на окисляването на сяросъдържащите естери, инициирана от листата, която унищожила миризмата.