Спортувате редовно, стараете се да спазвате всички правила и въпреки това все не ви се получава с резултатите.
Какво трябва да знаете, за да бъде спортуването ви успешно? Ние ще ви изброим кое не бива да правите. Останалото зависи от вас.

Да бягате сутрин
Това не е забрана, а препоръка. Дали вярвате в биоенергетиката или не, но според тази наука в съответствие с човешките биоритми е най-полезно да се бяга вечер между 20 и 22 часа. И поне час след като сте се наранили. А след бягане може да се подкрепите отново едва след 40 минути.

Да бягате по асфалт
Асфалтът е вреден с това, че не поглъща ударите при отблъскване от земята. А това застрашава глезените, коленете, тазобедрените стави и дори кръста ви. Затова ако няма възможност да бягате по специални покрити пътеки на стадиона, бягайте в парка, където има равни пътеки.

Да бягате по улици и магистрали
Когато бягате, дишането се усилва и обмяната на веществата се ускорява. Ако вдишвате чист въздух, организмът ви ще се пречиства и насища с кислород. Докато пълният с газове въздух, обратно, замърсява организма, работещ по време на бягане по принципа на „прахосмукачката”.

Да тренирате в памучен екип
За да тренирате качествено, не си струва да си купувате спортен екип от чист памук - той бързо попива потта, прилепва към кожата и й пречи да диша. Най-добре е освен памук в състава на тъканта да има и ликра, полиестер, еластин или найлон. Само такъв тренировъчен екип ще ви държи в добра форма и няма да се разтегне след месец тренировки.

Да спортувате боси
Тренирането боси, в чорапи и дори в маратонки на плоски подметки увеличава натоварването на гръбнака и го износва. Това е особено вредно, ако имате и проблеми с кръвоносните съдове, които по този начин изпитват двойно натоварване.
   
Да пиете, когато ви се иска
Това, че по време на тренировки трябва да пием много вода, знаят всички. Но то не значи да пием само, когато ни се прииска, което при голяма интензивност на спортуването заплашва с обезводняване. Ако такава перспектива не ви блазни, послушайте съвета на спортните физиолози и правете по 2-3 профилактични глътки на всеки 20 минути. Дори и все още да не сте умрели от жажда.

Да ползвате антиперсперанти
По време на тренировки човек се поти силно – така тялото по естествен път се освобождава от шлаките. Успешно му пречат в това антиперсперантите, които по този начин повишават нивото на замърсяване на организма.

Да слушате аудио плейър
Ще попитате: А как иначе? Ами поне намалете децибелите. Както установил канадският учен Уйлям Ходжест от Алберт университет, физическото натоварване в съчетание със силната музика може рано или късно да ви докара до пълна загуба на слуха. И то внезапна.

Да се отвличате и изпадате в лошо настроение
Това е свързано с предходната забрана. Защото ако разговаряте, гледате телевизор или мислите за странични неща, вие отвличате от тренировката своя главен контролен орган – мозъка. Той престава да следи за работата на мускулите, те започват да „дават фира” и ефективността от тренировката спада почти до нула. Тъкмо затова инструкторите по фитнес съветват по време на занимания внимателно да следите действията и усещанията си, като влезете в психологичен контакт със собственото си тяло.
  
Да тренирате уморени
Ако не сте се наспали и сте уморени, физическото натоварване няма да даде положителни резултати. Никакви. Всичко, което може да си заработите в този случай, е да наситете кръвта си с изхвърляните хормони на стреса.