Предпразничните дни са пълни с партита. С колеги, с приятелки (приятели), с кумове, с родители или с други роднини. Следновогодишните дни пък ще ви се наложи да уважите много именници – от Василовден, през Ивановден, та чак до края на януари. 
Никой не обича чувството на вина да го съпътства след всяко празнично похапване. Само че честванията и празниците често се оказват първостепенна пречка да „пазиш талия”. Това, което се сервира по повечето такива събирания по дефиниция е „диетоубиец”. 
Много традиции наблягат на специалната празнична кухня, която в определен момент от миналото е била лукс за повечето хора – разни видове тестени храни с много масло и захар, различни домашни сладки. Днес повечето от нас могат да си позволят подобни вкусотии по всяко време, но самото събиране по празниците е нещо, което всички хора по света неслучайно обожават. Неизвестно защо обаче, ако се стремиш да приемаш храна и напитки в умерено количество, се счита за определено грубо и невъзпитано.
И така – поканени сте на парти. Чудесно! Ако си имате изработена и специална тактика за подобни случаи, наистина ще можете да се чувствате прекрасно и по време на и след събитието. Впрочем ето пет изпитани практики на вашето внимание:
Донесете нещо за ядене на партито. Нещо, което е съобразено с вашите планове за калории и диети, но предполагате, че и на другите ще се хареса. Ако събирането е на масата, предложете да помагате в сервирането така, че да имате контрол върху собствената си порция.
Проверете какво ще се сервира. Спрете се на ЕДНО или най-много ДВЕ неща. Това може да е специалната рецепта на домакинята или специално нещо за сезона, без което не можете да си представите празника. Сипете си съвсем скромна порция от едното или двете неща и останалото място в чинията запълнете със зеленчуци. Не трупайте излишни калории с храни, които можете да намерите навсякъде, като пържени картофки, например.
Внимание с алкохолните напитки! Алкохолът притъпява бдителността, така че ако по принцип сте решили да ядете разумно, онези гъби, пълнени със сирене след няколко глътки могат да се окажат неустоими. В същото време самият алкохол е добавил своите 100 калории. Ограничете се с ЕДНО питие и го дръжте в чашата си дълго време. В същото време може да направите компромис с малко газирана вода или лимонада.
Концентрирайте се върху удоволствието, не върху яденето! Забавлявайте се с интересни разговори, ако има музика, поканете партньор и танцувайте! Забавните разговори и смехът също изгарят калории.
Когато вие каните гости – сервирайте нискокалоричните блюда, които харесвате. Считайте го за шанс да отворите очите на няколко души за възможност, която им е убягнала. Не акцентирайте на факта, че храната е по-лека и по-здравословна, въобще не повдигайте подобна тема, освен, ако някой не ви попита.