Пържените храни са известни със своята канцерогенност. Едно от основните вещества, които го определят, е акриламидът. Особено много акриламид има в чипса и пържени картофи.

Ако всичко за чипса ви е ясно, по-добре не посягайте към него. Но от време на време може да си позволите да похапнете пържени картофки. Само че след като намалите вредата им за организма. А как ще го направите – експертите съветват.

Факт е, че количеството акриламид е пряко свързано с химичния състав на суровите картофи – те съдържат доста разпространената аминокиселина аспарагин. По време на пърженето картофената захар взаимодейства с аминокиселините, включителнос  аспарагин. Този химичен процес е известен като реакцията на Maillard. В резултат пържените картофи придобиват определен вкус и цвят, но "в добавка“ получава и акриламид.

За да запазите вкуса и оцветяването и отстранете акриламида (поне частично), веднага след обелването на картофите ги сложете да киснат 1-2 часа във вода. Това е доста време, но накисването ще доведе до отмиване на нишестето и допълнително ще намали реакцията на аспарагиновите аминокиселини със захарите.

В същото време би било хубаво да нарежете картофите на дебели филийки. Експертите твърдят, например парчета с размери 14х14 мм съдържат много по-малко акриламид, отколкото тънко нарязаните резенчета от 8х8 мм. И, разбира се, не злоупотребявайте с пърженето, по-добре е картофите да придобият светло златист цвят, не повече.