Лекарствата за понижаване на кръвното налягане при хипертония са неизбежни. Но има и естествени методи, с които да си помогнем за неговото намаляване. Германски експерти споменават за четири начина, които наистина могат да съдействат за намаляване на кръвното. Вижте ги.

Подправяйте с билки вместо със сол. Наситената със сол диета е основният враг на хипертонията. Първото правило на храненето при високо кръвно налягане е да се избягва всякаква възможност да се яде допълнителна сол. Така например при готвенето е по-добре пациентите с хипертония да се откажат напълно от сол, подправяйки храна с билки и лук.

Контролирайте теглото си. Наднорменото тегло е важен рисков фактор за високо кръвно налягане. Проучванията показват, че всеки свален излишен килограм може да понижи кръвното налягане с 1,5 mmHg. Експертите припомнят показателите за индекс на здравословна телесна маса - между 18,5 и 24,9.

Правете гимнастика. За да намалите кръвното налягане, трябва да отделите поне 150 минути седмично за упражнения. Препоръчват се джогинг, колоездене, плуване.

Избягвайте стреса. Постоянният стрес може да повиши кръвното налягане. Опитайте се да избягвате ежедневния стрес и да се „изключите“ от работата вечер. За това са подходящи специални упражнения за релаксация или йога.