Артроза, остеоартроза, остеоартрит — това са все названия на едно и също заболяване на ставния хрущял. Обикновено то се развива с възрастта. Лошата новина е, че това хронично заболяване постепенно прогресира и учените все още не са измислили как да го излекуват напълно. А добрата новина е, че разрушаването на ставния хрущял може да се предотврати или забави, ако все още е в началото. Ето какво може да се направи.

Контролирайте теглото си

Колкото сте по-тежки, толкова по-голямо е натоварването на ставите, като на първо място страдат краката. Освен това мастната тъкан изработва цитокини – вещества, разрушаващи ставния хрущял. 

Сваляйки 2-3 килограма, вие ще намалите риска от развитие на остеоартроза с няколко пъти. Ако вече имате проблеми със ставите, редуцирането на теглото ще облекчи симптомите.

Движете се

Спортът е най-добрият начин да съхраните ставите и мускулите си здрави. Достатъчно е пет пъти седмично да спортувате по половин час. Работата по дома и на вилата също влизат в сметката. Само че без фанатизъм – прекаленото натоварване – обратно, ще ускори разрушаването на ставния хрущял.

Яжте риба и зелени зеленчуци

За да имате здрави стави и кости, са ви необхидими калций и витамин D. И едното, и другото се съдържат в млечните продукти.

Витамин D се съдържа и в листните зелени зеленчуци – спанак и салата. Броколите са полезни при артроза заради сулфорафана – това съединение забавя прогресирането на болестта.

Мазната риба, като скумрията, сьомгата или сардината съдържа омега-3 мастни киселини, които понижават нивото на възпаление в организма.

Ограничете хляба и захарта

Главните врагове на ставите са захарта, рафинираните въглехидрати и червеното месо. Веществата, съдържащи се в тези продукти, усилват възпалителните процеси. Яжте по-малко шоколад, сладкиши, чипс, бял хляб и бял ориз и се откажете от подсладените напитки. Още повече, че от всичко това се пълнее, а наднорменото тегло натоварва ставите.

Заемете се с йога или с тай чи

Стречинг упражненията се съчетават с дихателни практики и в йогата, и в бойното изкуство тай чи. Изследвания сочат, че те облекчават симптомите на артроза.

Ако имате диагностицирана остеоартроза, избирайте инструктор, който умее да работи с хора с такива проблеми. Важно е да избягвате позиции, които прекалено много натоварват проблемната става и причиняват болка.

Контролирайте нивото на кръвната захар

Повече от половината хора със захарен диабет тип 2 страдат от остеоартроза. За това си има обяснение. Първо, при повишено ниво на захар в кръвта ставните хрущяли губят еластичността си и бързо се разрушават. Второ, при диабет се развива системно възпаление, което засяга опорно-двигателния апарат.

Ако страдате от диабет, стриктно следвайте препоръките на лекаря, редовно проверявайте нивото на кръвната захар и навреме приемайте лекарства.

Пазете се от травми

Всяка травма, засягаща ставите, повишава риска от остеоартрит със седем пъти. Естествено, не всичко може да се предвиди. Просто бъдете внимателни. Когато спортувате, използвайте защитна екипировка. Не вдигайте сами тежки предмети. И винаги слагайте колана в автомобила.