Един от недостатъците на есента са късите дни. Без слънце се появява критичен дефицит от витамин D, което значи че ноктите стават чупливи, кожата избледнява, мисловните процеси се забавят. Изследване доказа скоро, че 19% от възрастните хора се сблъскват с това.

Как да запълним недостига на витамин D в организма?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който играе важна роля в натрупването и съхраняването на минерали, като калций и фосфор. Той помага и за абсорбирането на калция, който участва във формирането и поддръжката на костите.

Основен източник на витамин D е слънцето – ултравиолетовото излъчване на слънчевата светлина може да бъде синтезирано от витамин D3, активна форма на витамин D, когато то въздейства на кожата.

Съществуват четири основни преимущества на витамин D:

  • Той помага за абсорбирането на калция и фосфора;
  • Укрепва костите;
  • Подобрява развитието на мозъка и функционирането му;
  • Помага за намаляване на възпалението.

Недостигът на витамин D може да доведе до сериозни последствия, като например рахит при децата и остеомалация при възрастните.

Другите признаци за дефицит на витамин D могат да се появят в общото влошаване на здравословното състояние, като постоянна кашлица и простуда, умора, сезонно афективно разстройство, влошено състояние на костите и зъбите и лошо настроение.

Всекидневното количество витамин D, от което се нуждаем, винаги е било под въпрос – препоръки съществуват само за децата, бременните жени и възрастните хора. Наскоро те бяха преразгледани и днес на всички се препоръчват задължителните 10 микрограма от витамина дневно. Но, както отбелязват диетолозите, всеки човек е уникален, затова тази цифра може да се променя незначително в зависимост от биологичните фактори и възможностите на организма да абсорбира витамина.

И така – как да се запасяваме с витамина, ако пред нас е шестмесечен период с оскъдно слънцегреене?

Решение, за щастие, има – просто трябва да се убедите, че ядете „правилните“ продукти.

Основни хранителни източници на витамин D

Витамин D може да получите от следните продукти

  • Мазна риба - сьомга, сардини;
  • Портокалов сок;
  • Червено месо;
  • Яйчен жълтък;
  • Сирене;
  • Тофу.

Витаминизирани хранителни продукти

Тъй като нивото на витамин D в горните храни може да варира, а слънцето не е много активно, диетолозите препоръчват да приемаме добавки, които са особено актуални през есента и зимата.

Независимо, че витаминните добавки са уникално решение за всеки (променят се само дозировката, съставът и цената им), употребата им може да доведе и до свръх предлагане на допълнителни съставки, които да не са много полезни за организма. Затова специалистите препоръчват преди да започнете да ги пиете, да се обърнете към терапевт или диетолог. Можете да направите и кръвен анализ, за да разберете нивото на витамин D в организма ви.

Правилната балансирана диета е това, което може а поддържа нивото на всички витамини в организма. Старайте се винаги да се храните разнообразно с питателна, съдържаща витамин D храна, включваща продукти като сьомга, яйца и тофу. Тези продукти са също отличен източник на необходимите за организма микро- и макроелементи. Но ако се съмнявате дали само храната е достатъчна, съветвайте се за възможните добавки с лекар, за да може и в студените месеци да запазите организма си здрав.