Ако след запаметяването на информация направим лек джогинг, информацията ще се „настани“ в паметта ни по-лесно, сочи изследване на немски учени от Университета по приложни науки, съобщава India Today. Както е известно хормонът на стреса кортизол влияе на способността да извличаме информацията от паметта. Понякога той помага да запомняме, но се случва и на нарушава паметта. Стресът, предизвикан от физическата активност, като бягането, например, само подобрява паметта.

Как се случва това? По време на бягане тялото ни започва да изработва повече кортизол, за да поддържа вътрешния баланс на организма в състояние на стрес. Затова учените препоръчват на студентите в почивките между ученето за изпити, да оставят компютрите и да се занимават с физически упражнения. Те доказали твърденията си и експериментално.

В експеримента на учените участвали 60 души на възраст между 16 и 29 години, които трябвало да запомнят различна информация, като например немско-турски двойки думи. Участниците били разделени на три групи. Тези от първата играели на компютърни игри по време на почивките, втората – тичали, а третата просто се разхождали. После участниците възпроизвеждали научените данни. Най-добре се справили участниците от втората група, а най-зле – от първата.