Има хора, които предпочитат да сложат на масата мезето и ракийката и така да намерят смисъл на старините си. Има и други, които още от младостта си следват навиците на здравословния начин на живот и хранене и това поддържа тонуса и самочувствие им и в напреднала възраст. Кои са по-прави?

Вижте сами – фактите го показват!

Плюс 2 години

Италианските учени открили, че само една порция сурови зеленчуци дневно може да удължи живота ви с 2 години. Защо именно сурови? Защото термичната обработка разрушава до 30% от антиоксидантите в зеленчуците.

Учените съветват: за да получите необходимия минимум за деня, сложете в чантата си пакет с нарязани червени и зелени чушки, зеле с моркови и порция дресинг за салата – мазнините ускоряват усвояването на някои полезни вещества.

Минус 3 години

Учени от Университета в Алабама открили, че индексът на телесната маса от 25 до 35 единици може да намали продължителността на живота с 3 години. Наднорменото тегло повишава риска от диабет, сърдечни болести и рак на дебелото черво.

Ако не може да понасяте физическата активност, правете го заедно с близък човек. Учени от Дюк университет доказали, че хората със седящ начин на живот с 50% по-често спортуват по три пъти седмично, ако заедно с тях тренират и съпругите им.

Плюс 3 години

Учени от калифорнийския университет Лом-Линд изучили навиците на 34 000 християни от църквата на Адвентистите от седмия ден, които се славят с дълголетие и открили, че тези, които пет дни седмично ядат ядки, живеят с 2,9 години по-дълго от връстниците си.

Яжте всекидневно поне по 50 грама смес от ядки, в която задължително има и орехи, препоръчват по този повод експертите.

Плюс 7 години

Австралийски учени изследвали седемдесетгодишни хора и установили, че най-дълго от всички живеят тези, които имат най-много приятели. Приятелството е това, което може да добави към живота ви цели 7 години!

Случва се някои приятели от време на време да ви тласкат към рисковани постъпки, но в крайна сметка ползата от приятелството е по-голяма, отколкото вредата. Така че, запознавайте се с нови хора в работата, обсъждайте упражненията във фитнеса с околните, поздравявайте съседите, с които до момента не сте общували въобще. По-късно благодарността за това общуване ще е обща.

Плюс 7,5 години

Ако искате да живеете дълго, трябва да повярвате в това! В Йейлския университет изследвали възрастни хора и установили, че тези, които гледат оптимистично на стареенето, живеят със 7 години по-дълго от другите, които обречено предчувстват влошаване на физическото и психичното си състояние.

Предвиждате наближаването на старческата немощ? Станете доброволец в някоя важна мисия. Данни, публикувани в списание „Психосоматична медицина“ сочат, че безкористните постъпки придават оптимизъм в живота и отвличат човек от натрапчивите неприятни мисли.

И помнете, че добрият приятел винаги ще протегне към вас ръка за помощ, дори и тя вече да не е толкова силна!