Опасните вируси в прясна вода могат да останат активни до три дни, сякаш пътуват на стоп от едно парче пластмаса на друго, установили британски учени от Университета в Стърлинг. Говорим за чревни патогени като ротавирус, които могат да поддържат вредната си активност до три дни, уточняват учените.

Вирусът, причиняващ диария, се прикрепя към микропластмаси, малки частици с дължина под 5 мм. Така тяхната заразност се запазва, а това увеличава рисковете за здравето. Възможно е опасността от вируси да продължи повече от три дни.

Предишни проучвания са провеждани при стерилни условия и това е първата работа, която показва как вирусите се държат в околната среда. В същото време учените използвали стандартни лабораторни методи, за да определят дали вирусите, открити върху микропластичните частици в питейната вода, са заразни. Самите изследователи не били сигурни колко добре тези вируси са в състояние да запазят своята жизнеспособност.

Сега е установено, че вирусите не само оцеляват, но и остават заразни в продължение на няколко дни. Още по-важно е да бъдете изключително внимателни към източниците на прясна вода. Преваряването на подозрителна небезопасна питейна вода ще помогне за унищожаването на по-голямата част от вирусите, които са там.