Учени от Дания, Норвегия и Германия установиха, че около 10% от хората изпитват така наречените преживявания в близост до смъртта (от англ. near-death experiences). Резултатите от проучването на международния екип са представени на петия конгрес на Европейската академия по неврология, съобщава Medicalxpress.

Проучването включвало доброволци от 35 страни, привлечени чрез онлайн платформа.

Преживяванията в близост до смъртта са били регистрирани както при хората, които не са се намирали в непосредствена смъртна опасност (въпреки че били сигурни в обратното), така и при тези, които са били в наистина застрашаваща живота им ситуация, като автомобилна катастрофа или сърдечен удар, например.

Според разказите на участниците състоянието, което им се струвало предсмъртно, е било свързано с изкривено възприемане на времето. Това отбелязват 87% от хората. Други 65% усещали изключително ускорено мислене, а 63% разказали за рязко изостряне на чувствата. И 53% си спомняли за усещането, като че са извън телата си.

В същото време 73% от участниците споделили, че преживяванията в близост до смъртта им се сторили неприятни. А на 27% от доброволците това преживяване им харесало.