Атопичният дерматит е кожно възпалително заболяване, характеризиращо се с периоди на ремисия и периоди на обостряне. Среща се както при деца, така и при възрастни. Боледуват 15-20% от децата. Това обяснява целодневният педиатър доц. Боянова от Медицински център Ориндж в столицата и разкрива повече за заболяването при малките.

Най-честото начало е през първите 6 месеца след раждането, обикновено при опитите за захранване. Преминава между 3 и 5 годишна възраст. Когато атопичният дерматит се прояви в по-късна възраст, може да се касае за първа проява или за екзацербация на вече съществуващо заболяване. Водещо значение в етиологията имат  генетични фактори и фактори на околната среда. Поради дефект в бариерната функция на кожата и влошен имунен отговор (намален клетъчен имунитет, потисната фагоцитоза) има възпроизводство на ИгЕ. 

Ролята на хранителни и инхалаторни алергени е спорна, но се приема. Доказано е, че 30-40% от децата с тежък атопичен дерматит имат алергии към храна (мляко, соя, яйца, пшеница, ядки, риба, морски дарове). Възможна причина при по-големите деца са праховите акари. Над 90% от хроничните форми на заболяването се свързват със Staphylococcus aureus. Чести усложнения са вторичните бактериални инфекции и контактните алергии (никел, парфюми, консерванти, локални антибиотици, локални антихистамини).

Децата с атопичен дерматит са особено чувствителни към слънце. Лечението е насочено към избягване на причината, намаляване загубата на вода (използване на емолиенти), намаляване на сърбежа (с антихистамини), намаляване на възпалението (чрез кортикостероидни кремове, по-добър вариант е комбинацията кортикостероид с антибиотик). Продължителното изключване на храна, към която е установен положителен тест, не трябва да се основава само на изследването, а и на клиничното подобрение след отстраняването й. Отрицателният тест позволява разширяване на  диетата.

Атопичният дерматит има лоша прогноза при деца с  респираторни алергии (астма, алергичен ринит) и със семейна анамнеза за това заболяване. Протича по-тежко при момичета, когато стартира под 1 годишна възраст и при заемане на широка площ от кожата.