Коварството на сладкото е в това, че употребявайки го, е сложно да спазваме мярката. Захарта предизвиква зависимост и помага за развитието на диабет. Какво още?

Мозъкът реагира на захарта както на кокаин

Трудно е да повярваме, но ефектът на захарта върху мозъка много прилича на ефекта от кокаина. Както и в случаите с кокаин, захарта помага за отделянето на голямо количество допамин и серотонин – хормоните на щастието. По този начин у нас се появява зависимост и желание да ядем още и още сладки неща.

В играта влиза задстомашната жлеза

Още щом глюкозата постъпи в кръвта, тя подава сигнали в задстомашната жлеза, в която се произвежда инсулин. Той се свързва с рецепторите на повърхността на клетките, което му позволява да поглъща глюкозата. Още щом инсулинът е свършил своята работа, нивото на кръвната захар започва рязко да спада и може отново да ни се прииска сладко.

За да е ефикасно редуцирането на теглото, трябва да престанем да храним мастната клетка със захар, бяло брашно и трансмазнини, като маргарин, майонеза, топено сирене.

Захарта предизвиква умора и силна жажда

Резките скокове в нивото на кръвната захар влияе на нашето настроение и работоспособност. Между 20 и 40 минути след яденето на захар може да почувстваме отпадане на силите. А ако се увличаме от сладкото, то често може да изпитваме и жажда.

Това се случва, защото излишъкът на захар в кръвта се извежда с урината. При това всяка нейна молекула е свързана с няколко молекули вода, заради което става обезводняване.

Увеличава се телесната ни маса

Ако сме попаднали в захарен капан, много е сложно да се откажем от него и с времето започваме да забелязваме, че теглото ни се увеличава. Сладките са много калорични. Една плочка черен шоколад съдържа цели 600 ккал! Простите захари се усвояват бързо в организма и се превръщат в мазнини. Освен това увлечението по сладкото засилва чувството на глад, което създава още един мощен фактор за затлъстяване.

Заплашва черния дроб

Както е известно, част от глюкозата в кръвта се отлага в черния дроб във вид на гликоген. Черният дроб обаче може да съхрани само малка част от глюкозата. Излишъкът от захар в кръвта се включва и в други биохимични процеси и се превръща в мазнини, които се отлагат в органите.

Риск от поява на диабет

Защо се случва това? Коварството на сладкото е в това, че помага за напълняване, което от своя страна води до инсулинова резистентност. При затлъстяване клетките на организма реагират зле на инсулина. Инсулинът може да е достатъчен, но той не се свързва с рецепторите на клетките. По този начин клетките не поглъщат захар, заради което неговата концентрация в кръвта се увеличава. Така се развива диабет втори тип.

Натоварваме сърцето

На сърцето му е много трудно да изпомпва кръв, наситена със захар. Освен това натоварването се отразява на кръвоносните съдове и на нервните клетки. Тъкмо затова при хората с диабет се отчитат нарушения на сърдечно-съдовата и нервна системи.

Причинява кариес

Вероятно знаете, че увлечението по сладкото води до кариес и други стоматологични проблеми. Това е заради бактериите, живеещи в устната ви кухина, които много обичат захар. Още щом получат поредната порция глюкоза, те започват бързо да се размножават отделяйки токсичните продукти от своята дейност, които разрушават зъбния емайл.