Голямата физическа активност работи като „буфер“, смъквайки желанието да се яде, твърдят британски учени от Университета Лидс. Те доказали това експериментално с участието на 180 души, а резултатите от изследването им били представени на Европейския конгрес по затлъстяване в Португалия.

Изследователите оценявали нивото на кардиореспираторната издръжливост на участниците, физическите данни, показателите на обмяна на веществата. Участниците били разделени на три групи според нивото на физическата им активност – висока, средна и ниска.

Всички те прекарали два дни в лабораторни условия, където учените внимателно следили апетита им, предпочитанията на храна, скоростта на засищане и така нататък. Анализът на събраните данни показал, че групата с високо ниво на физическа активност приема мазната храна като по-малко апетитна с 10-15%, в сравнение с участниците от групите с ниска физическа активност.

Учените смятат, че в основата на този ефект е удоволствието, което носи интензивното физическо натоварване. Хората, които получавали дневната си порция възнаграждение като наслаждение от тренировката, са по-устойчиви пред изкушението, което представлява мазната храна, коментира ръководителят на изследването Граам Финлейсън пред The Telegraph.