Сиренето напоследък събира нееднозначни оценки от страна на диетолози и лекари, които все по-често го подлагат на критика. Трябва ли обаче напълно да се откажем от сиренето, което е част от националната ни кухня? И защо все по-често посягаме към марките на чужди производители, които са си извоювали добро име по света?

Ето какво мислят международна група диетолози, които коментират различните видове сирена на пазара.

Сиренето може да е източник на чисти протеини, на калций, фосфор и други полезни за здравето вещества, стига да направите правилен избор.

Сиренето фета е ключов компонент на гръцката кухня. То съдържа много по-малко мазнини и калории от останалите известни марки сирена. Добавяйки 50 гама фета в салатата или супата, вие ще получите 4 грама протеин и само 74 калории. Сиренето фета се съчетава много добре с диня и със сладки картофи, коментират познавачи на гръцката кухня.

Моцарелата е меко сирене, направено от частично обезмаслено мляко, затова се отличава с ниска калорийност и високо съдържание на белтъчини. Много са тези, които смятат моцарелата за топено сирене, но това не е вярно.

Пармезанът е отличен избор, защото е с изискан вкус и е богат на протеини. Той има относително ниско съдържание на калории, но високо съдържание на натрий. Затова го използвайте в умерени количества.

Швейцарското сирене има остър вкус. То влиза в категорията сортове с ниско съдържание на натрий и на мазнини. Това е сортът, който съответства на хората с диетични потребности, твърдят експертите. И добавят още един бонус на швейцарското сирене – то е богато на фосфор!

Любимата извара на много от нас съдържа много протеини и малко мазнини – ако купувате обезмаслени марки. Изварата има универсално приложение – т може да се добавя към различни блюда, придавайки им максимум вкус и полза.