В продължение на една година Земята извършва един кръг около Слънцето, изминавайки 940 милиона километра. Но ако знаете някои факти за собственото си тяло, тази цифра няма да ви се стори толкова космическа и невероятна!

Човешкият организъм – независимо от начина на живот, е в постоянно движение, за да поддържа живота си. И това - как се променя човешкото тяло в продължение на година, изглежда удивително и плашещо едновременно.

За година време се случват много неща в Космоса, на Земята и дори вътре в нашето тяло. Първо – това е много изгубена кожа, само за една година ние губим около 4 кг кожни клетки и 27 000 клетки на косата. За същия период организмът ни произвежда 3,5 см нокти, израства ни 15 см коса, тялото ни синтезира 73 трилиона червени кръвни телца, „излива“ 1400 литра пот и 360 литра слюнка, и „пролива“ 80 литра сълзи.

Това впечатлява, но съвсем не е всичко, на което е способен организмът ни. За година от тялото ни излизат около 511 литра урина, за същото време кръвта ни „пропътешества“ 7 048 928 км, а сърцето прави 40 милиона удара.