Алкохолът отпуска много, докато кафето – обратно, ободрява. Можем ли да ги пием едновременно? Какво ще се случи, ако и двете напитки попаднат в тялото, обясняват експерти.

Половин час преди да пиете алкохол, кофеинът определено няма да бъде излишен. Кафето намалява вредата на етанола върху организма, започва производството на специални компоненти в черния дроб и активно разделяне на алкохола.

А като добавите и сметана към ободряваща напитка, вие защитавате тялото си. Млечните мазнини обвиват стените на храносмилателния тракт, в резултат на което етанолът ще навлиза в кръвта по-бавно.

Комбинацията от алкохол и кафе се счита за класическа. И доста опасна за здравето. Напитките влияят на организма по различни начини. Кафето възбужда организма, повишава налягането, стеснява кръвоносните съдове, а от алкохола нервите се успокояват, тялото се отпуска, кръвното се понижава, кръвоносните съдове се разширяват. Под въздействието на две напитки тялото едновременно изпитва сериозно претоварване, което влияе отрицателно върху състоянието на централната нервна система, кръвоносните съдове и сърцето.

Тъй като кафето ободрява, вероятно е в състояние да възвърне усещането на този, който пие. Така хората мислят и правят грешки. Изпитата ободряваща напитка дава само усещане за трезвост, но това усещане е погрешно.

Има редица усложнения - учестен пулс, разрушаване на съдовите стени, развитие на хипертония или хипотония, повишен риск от гастрит, язва, атеросклероза, повишена сърдечна функция, възбуда на нервната система, тревожност, безсъние и главоболие.

Твърде честата комбинация от алкохол и кафе може да изложи човек на риск - инсулт, инфаркт - това са последствията. Още по-опасно е като пиете алкохол и кафе да запалите цигара.