Какво представляват антиоксидантите? Къде се съдържат тези вещества и как работят? Отговори дават известни специалисти, които обобщаваме тук.

Ако сте привърженик на здравословния начин на живот и внимателно следите за това какво ядете, вероятно сте се интересували от антиоксидантите. Това са вещества, които се отразяват положително на здравето, като помагат да се борим с много страдания и удължават живота.

Всички знаем, че кислородът, който попада в организма ни с въздуха, прониква в кръвта и се разнася към всяка клетка в организма. За съжаление, освен ползи кислородът може и да навреди на организма. В някои случаи продукти на окисленията в нашия организъм стават свободните радикали – високореактивни молекули, които са способни да разрушат белтъчните молекули и ДНК. На свободните радикали приписват много заболявания на организма, в това число и онкологични. Антиоксидантите са способни да встъпват в реакция със свободните радикали, неутрализирайки вредното им въздействие върху организма.

Антиоксидантите могат и да се синтезират в нашия организъм, както и да постъпват отвън – например като някои витамини и микроелементи.

В последно време върху опаковките на готовите продукти все по-често може да се види надпис: съдържа антиоксиданти. Но наистина ли е така?

Хайде да отделим зърната от плявата и да разгадаем истината за антиоксидантите.

Мит първи: Хранителните продукти съдържат малко количество антиоксиданти

Това е нещо като „полумит“. Всъщност всичко зависи от това каква храна предпочитате. В рафинираната храна и фаст-фуда антиоксидантите наистина са много малко. Затова ако приемате предимно такива храни, полза няма да има.

Добър източник на антиоксиданти са суровата растителна храна, черният дроб, морските продукти, червеното вино и плодовете.

Мит втори: Всички антиоксиданти действат еднакво

Това не е така. Всяка молекула, която защитава клетката от окисления, е антиоксидант. Днес са известни над 8 хиляди такива съединения и всички те действат различно. Например витамин С и витамин Е са антиоксиданти, които изпълняват съвсем различни функции.

Свободните радикали също са различни. И с всеки тип свободни радикали най-добре се справя определен тип антиоксидант. А има и антиоксиданти, които са способни да изпълняват своята функция само при определени – специфични, условия.

Мит трети: Антиоксидантите се съдържат само в плодовете и зеленчуците

Доскоро дори в научните кръгове битуваше мнението за това, че антиоксидантите се съдържат само в плодовете и зеленчуците. Наскорошни изследвания показаха обаче, че богати на антиоксиданти са всички растителни продукти. Тоест и бобовите, и зърнените, и ядките, и семената съдържат голямо количество антиоксиданти.

Това повсеместно разпространение на антиоксидантите в растителния свят се обяснява с факта, че в самите растения тези молекули изпълняват защитни функции, помагайки на растението да се бори с вредителите и ултравиолетовото излъчване.

Мит четвърти: Натуралните антиоксиданти могат да бъдат заменени със синтетични

В някои случаи синтетичните антиоксиданти наистина оказват положително въздействие на организма. Такива са някои витамини с антиоксидантни свойства, които предизвикват терапевтичен ефект. Синтетичните вещества по своето въздействие обаче, са все още много далеч от природните си събратя.

За съжаление, технологиите засега все още не са достигнали нивото, което да е абсолютно идентично с природните аналози. Затова се старайте да получавате антиоксиданти от хранителните продукти, като обогатите менюто си с растителни храни. Резултатът няма да закъснее.

Мит пети: Свободните радикали са най-лошия враг на организма

Колкото и да е парадоксално, това не е съвсем вярно. Свободните радикали се използват от организма ни за борба с бактериите. Наскоро учени доказаха, че клетките на организма са способни да „стрелят“ със свободни радикали по бактериите, разрушавайки целостта на последните.

Вреден за организма е излишъкът от свободни радикали. И за да не го допуснем, трябва да се храним с богата на антиоксиданти храна.