Употребата на вредни храни, като бургери и пици може много бързо да доведе до негативни изменения в сърдечно-съдовата ни система, като прави кръвоносните ни съдове по-малко еластични, установиха американски учени от Университета в Илинойс.

С помощта на две последователни изследвания учените доказали категорично вредата от липопротеините с ниска плътност (ЛНП) или така наречения лош холестерол и по-малко известнате им окислени форми. В рамките на първото изследване с лабораторни мишки учените давали и двете групи балансирана храна или ги подлагали на т. нар. западната диета, характерна с много мазнини, въглехидрати и малко протеини, преимуществено с фаст фуд.

При втората група кръвоносните съдове доста бързо загубили еластичността си. На свой ред работата с човешки ендотелни клетки (елемент от вътрешната стена на съдовете) показала, че ЛНП и тяхната окислена форма принуждавали клетъчните мембрани да станат по-устойчиви и дебели. Било достатъчно съвсем малко количество окислени ЛНП, за да се измени клетъчната мембрана към по-лошо. Известно е, че окисленият лош холестерол спомага за образуването на плаки и запушване на кръвоносните съдове.