Вълненото одеяло регулира температурата на тялото на спящия човек много по-добре от пуха или полиестера, установили учени от университета Лийдс. Известно е, че прегряването през нощта често е предизвикано от активно потене и отделяне на топлина от тялото и това е затворен кръг, пише The Daily Mail.

Вълнените влакна са изградени от кератин. Този белтък може да се открие и в косите, ноктите и кожата. Вълната е способна да задържа влага в обем една трета от собственото тегло, преди да усетим мокротата на тъканта. Въпросните свойства позволяват на вълнените одеяла да отвеждат топлината и влагата, поддържайки комфортна температура. Дори и ако под одеялото спят двама души, вълната създава микроклимат около всеки от тях.

Учените доказали, че вълната позволява извеждането на 67% повече влага за 8 часа сън, отколкото пухеното одеяло и с 43% повече от полиестера. Вълненото одеяло може да се справи с обема пот, превишаваща почти два пъти показателите на пухеното одеяло и с 50% повече в сравнение с показателите на полиестера. И още – вълната най-дълго време от всички останали завивки поддържа оптимална температура, доказало изследването.