Учени от Манчестърския университет се заели да разберат какво ще се случи, ако не сменяме четката за зъби на всеки три месеца. Оказало се, че четката след 2-3 месеца нанасяне на пастата и чистене на зъбите, космите на четката не само губят собствената си твърдост и форма, но тя събира и голям брой бактерии върху космите си. Тези микроби могат да причинят възпалителни процеси в устната кухина: появяват се заболявания на венците, възниква кариес, стоматит и др.

Четката за зъби, която вече няма форма, след няколко месеца употреба просто не е в състояние да почисти зъбите ни от храна и плака, което веднага ще се прояви в образуването на кухини в зъбите ви и това може да доведе до пълна загуба на зъб.

Има и друга неприятна новина, тя е за хората, които имат обща баня с толетната. Защото пръските от сифона в тоалетната могат да попаднат върху кърпи, както и върху четки за зъби, които често се поставят върху мивката.

Освен това вирусите и плесените много добре се размножават върху четките за зъби. Ето защо след миене на зъбите изсушавайте четката много добре и едва след това я поставете в специален контейнер.

Старите косми на четките за зъби могат да причинят и нараняване на венците, където бактериите се размножават перфектно. В медицината има случаи на развитие на сърдечни патологии, които са се появили след неправилна употреба на четка за зъби.