Статистически, всеки четвърти възрастен трудоспособен човек се оплаква от болки в гърба. В същото време експертите твърдят, че състоянието на гърба и гръбначния стълб при съвременните хора често страда от последствията от собствените им навици. Какво точно имат предвид?

Дълги транспортни пътувания. Дългите часове седене и стоене в автобуса или на столчето за кола увеличават риска от наранявания на гръбначния стълб поради продължителното излагане на такава стресираща позиция. Ако е възможно, част от пътуването трябва да бъде пеша.

Седалка. Неправилното сядане в столчето за кола също може да доведе до разтягане на мускулите и схващане на гърба.

Разстроен сън. Друга често срещана причина за лошо здраве на гръбначния стълб е липсата на удобно място за спане, където тялото може да се отпусне и да се „рестартира“ за една нощ. Важно е матракът и възглавницата да бъдат избрани, като се вземат предвид индивидуалните параметри на човека, който спи върху тях, съобщава The Health Site.

Заседнала работа. Седенето на стол в продължение на дълги часове без периодични почивки за загряване може да натовари много гърба, врата, ръцете и краката ви.

Какво се случва с гърба при продължително седене?

Когато човек седи дълго време, лумбалната област поема основната тежест - тежестта не се разпределя между бедрата и краката, както се случва, когато стоим.

Повишеният натиск върху долната част на гърба и междупрешленните дискове на този отдел може да доведе до различни проблеми - например да допринесе за появата на дискова херния.