През лятото най-често се случва да се сблъскате с такава неприятност като хранително отравяне. Гадене, диария, треска ... Но тялото се нуждае от сили, за да се възстанови. Как да го направите? Какво можете да ядете след отравяне и какви храни само ще влошат състоянието ви? Ето какво съветват нашите специлисти.

Причини и симптоми на отравяне

Можете да се отровите както от неправилно приготвени или развалени храни, така и от тези, които са били заразени с патогени.

Клиничните прояви на отравяне се характеризират с коремна болка, повръщане, диария, слабост, висока температура и ниско кръвно налягане. Някои от симптомите обаче могат да отсъстват. Ако човек консумира вредни храни за дълго време, тогава картината на хранителното отравяне ще наподобява хронично заболяване.

Важно е да се даде първа помощ възможно най-бързо, така че тялото да не започне да губи минерални вещества и да не започнат дехидратация, конвулсии, загуба на съзнание. В тежките случаи е важно да отидете в болницата навреме.

Какво да ядем след отравяне?

В деня на отравяне е по-добре да се въздържате от сериозна храна, но да пиете повече вода. Поглезете се с подсладен черен чай и домашно приготвени бисквити. Те ще помогнат да издържите до следващия ден.

Храненето след отравяне трябва да бъде щадящо, тъй като всички сили на организма отиват в борбата с патогенните бактерии. До вечерта на първия ден можете да приготвите пилешки бульон с ниско съдържание на мазнини или оризова каша (като варианти са елда или грис).

Диетата трябва да се спазва и на втория ден след отравяне. Можете да хапнете няколко задушени пилешки котлета и картофено пюре (без мляко). В това трудно време оризовият бульон ще се превърне в незаменимо ястие на вашата трапеза.

Храната след отравяне трябва да бъде правилно приготвена. През първите две седмици тялото ще изпита недостиг на аминокиселини, така че разнообразете диетата с грахово пюре, консервирани гъби, риба.

Друго здравословно ястие са супите със зърнени храни и борш от кисело зеле. Но месото трябва да бъде ограничено и евентуално заменено с риба.

Важно е не само да ядете правилната храна, но и да го правите разумно. Не яжте по няколко пъти на ден до пълното насищане. Дайте предпочитание на дробното хранене, на малки порции 6 пъти на ден.

Забранени продукти

След отравяне шоколадът, содата, кафето, соковете, консервираните сладка, мазните и пикантни храни трябва да бъдат изключени за известно време от храната. Алкохолът не е разрешен. Млечните продукти са нежелателни. Суровите зеленчуци се заменят най-добре със задушени или варени.

Известно време трябва да забравите и за плодовете. Първите 3-4 дни след отравянето цитрусовите плодове могат да бъдат върнати в диетата. Изключение от правилото са ябълките, които от следващия ден трябва да са печени или варени на компот.

Можете да се върнете към нормалната диета, когато почувствате, че стомахът вече не се дразни.