Те се преборват с гравитацията и чупят рекорди, като довеждат до крайност физическите си възможности. Какво е горивото, което подхранва успехите на олимпийците? Опитва се да ни го опише Мишел Еделбаум в електронното издание EatingWell.com
Тя се обръща към четирима от олимпийските надежди с въпроса какво ядат, за да победят?

Аполо Оно залага на лютивото

Това, което ме възстановява е пиле с кокосово мляко и къри, признава чаровният кънкобегач Аполо Оно, петкратен олимпийски медалист по шорттрек. Аполо обичал да си готви сам. Подбира пилешки бутчета или гърди, прибавя картофи, кокосово мляко, лук, чесън и зеленчуци. Яде го с ориз, сварен отделно. А може и по-рядко, като супа.
Кънкобегачът твърди, че това е идеалната храна за възстановяване, защото оризът и картофите му дават въглехидрати, а пилето - протеин. Той умира за люто, и е доволен, че може да подлюти пилешкото по свой вкус.

Хана Тетер яде само органично чиста храна

Всички ме наричат Хана Органа, защото се храня само с органично чиста храна, споделя сноубордистката Хана Тетер, златен медалист за жени от Зимната олимпиада през 2006 г. Затова тя не се хранела по ресторанти, където сервират органично нечисти храни. Хана приготвя храната си сама вкъщи, която е супер здравословна, без пестициди.

Саша Коен похапва суши, бъбрейки с готвачите от бара

Фигуристката Саша Коен, сребърна медалистка по фигурно пързаляне от Зимната олимпиада през 2006 г. обявява като своя любима храна сушито. Няма толкова чиста и богата на протеин храна, твърди тя. И добавя, че е много забавно да ядеш на малки хапчици и да си бъбриш с готвачите в суши бара.

Ерин Пак: Авокадото е тайното ми оръжие

Трябва да ям така, че да наваксвам тегло, тъй като за сезон губя по 5 килограма, казва шестият на бобслейд в световния шампионат през 2009 г Ерин Пак. На тренировки и състезания ние изкачваме цели ледени хълмове по няколко пъти на ден, и затова е много важно да подържам добро тегло. Моето тайно оръжие е авокадото, признава Ерин. Слагам го навсякъде. То съдържа здравословни мазнини и затова го използвам вместо сосове и майонези. Обичам го с яйца, в салати, сандвичи и със сьомга.