Кафето и енергийните напитки отдавна съпътстват живота ни като добри приятели, които обаче не винаги носят полза на организма. И си задаваме въпроса – има ли алтернатива, която помага за съхраняване на силите и запазване на тонуса и разположението на духа?

Три са продуктите, които специалистите препоръчват като средства за подобряване работата на мозъка, повдигане на настроението и фокусиране на вниманието върху най-малките детайли. Кои са те?

Зелен чай

Той е силен антиоксидант, помагащ в изгарянето на мазнини и притежаващ уникални аминокиселини, като л-теанин, способни да подобрят функционирането на мозъка. Освен това кофеинът и катехинът се съдържат в зеления чай в по-големи количества, отколкото в кафето.

Действието на зеления чай продължава почти половин ден и никога не води до прекалено възбуждане. Една чашка чай привежда в тонус цялата нервна система на човека.

Месо - говеждо, пилешко и пуешко

Това месо съдържа значително количество белтъчини и аминокиселини, които влияят на нивото на допамина и норадреналина в кръвта. Тези хормони помагат да останете в бодро разположение на духа и укрепват силите.

Освен това месото съдържа и витамин В12, който успокоява и същевременно помага да се справите с безсънието. Употребата на 150 г постно месо поне три пъти седмично  увеличава количеството желязо в кръвта, ободрява и повишава работоспособността.

Горчив шоколад

Той подобрява работата на мозъка, помага за възстановяване на силите след болест, ободрява и подобрява концентрацията на внимание. За подобряване функциите на мозъка и укрепване на силите може да пиете и какао – то понижава кръвното и е много по-полезно за хипертониците от кафето. Същото се отнася и до горещия шоколад.