Кога точно да отидете да бягате или да отидете на фитнес зависи от вашия пол и целта, която искате да постигнете.

Сутрешните тренировки (от шест до осем сутринта) помагат на жените да отслабнат, премахват мастните натрупвания в областта на талията, укрепват мускулите на краката и нормализират кръвното налягане, а вечер (от 18.30 до 20.30) - укрепват мускулите на горната част на тялото, увеличават издръжливостта, подобряват настроението и намаляват чувството на глад.

За мъжете обаче е по-добре да спортуват вечер - вечерните тренировки са много по-полезни от сутрешните, облекчават умората, ободряват, спомагат за изгарянето на мастните резерви, а също така помагат за нормализиране на кръвното налягане, подобряване на метаболизма и намаляват риска от метаболитни и сърдечно-съдови заболявания.

До тези заключения стигнали група специалисти от няколко американски изследователски центъра, чиято статия е публикувана в списание Frontiers in Physiology.

За да определят оптималното време за упражнения за различните полове, изследователите провели 12-седмичен експеримент с участието на 30 жени и 26 мъже на възраст от 25 до 55 години. Всички те били здрави, физически активни, непушачи и с нормално тегло.

Мъжете и жените били разделени на случаен принцип в подгрупи. Едната подгрупа тренирала по час само сутрин, а другата само вечер. Тренировките се провеждали четири пъти седмично и включвали упражнения за съпротива, разтягане, издръжливост и други.

Всички участници спазвали специална диета и преминали подробен медицински преглед преди и след приключване на програмата.

Резултатите показали, че тренировъчната програма подобрява физическото и психическото здраве на всички участници, независимо от пола и времето на обучение.

Били идентифицирани и половите разлики в ефективността на натоварванията в зависимост от времето на деня - по-добре е жените, които се стремят да отслабнат, да тренират сутрин, а мъжете, които искат да отслабнат и „избягат от сърдечна атака” – вечер.