При определени обстоятелства снимки заедно с бившия могат да изиграят роля на кутията на Пандора, смятат американски специалисти.

Епохата, когато разривът в романтичните отношения се е съпровождал с късане на снимки и изгаряне на любовни писма, отдавна е минало. Днес, в ерата на цифровата фотография и електронната поща следите от любовните връзки могат да се прекратят само с един клик! Разпространеното в социалните мрежи обаче все едно ще попречи да забравите за миналото.

Психолози от Калифорнийския университет Санта Крус проучили поведението в интернет на двойки, които току-що са се разпаднали. Някои от първоначалните тактики на такива ползватели – незабавно да променят семейното си положение, отбелязвайки „сам“ и блокирайки достъпа на бившия партньор към профила и съдържанието в акаунта. Но в същото време много пазят „касичката със съкровища“, пълна с ценни виртуални предмети, които пробуждат щастливи спомени.

Хората пазят огромни колекции от цифрови владения. Преглеждането им отнема много време и, което е още по-лошо, емоционално изтощават изоставения партньор, разказва водещият психолог проф. Стив Уитъкър, специалист по взаимодействието на човек с компютъра. Ученият е уверен, че социалните мрежи са длъжни да предоставят на такива ползватели особена опция – отстраняване само с един клик.

Професор Уитъкър и екипът му предлагат и програмни решения, които с помощта на алгоритми за разпознаване на лица да събират всички болезнени спомени, намиращи се в киберпространството в една купчина и веднага да ги рециклират!