Закуската при диабет тип 2 е много важна, защото може да помогне за по-добър контрол на нивата на кръвната захар. Основното нещо е да изберете правилната храна и ястия.

Здравните специалисти споделят своите препоръки за това как да се подобри контролът на заболяванията. Диабет тип 2 засяга над 300 милиона души по целия свят. Тази патология се характеризира с висока кръвна захар и инсулинова резистентност, а сред нейните последици са опасни нарушения на бъбреците, очите, нервите и сърцето.

Животът с тази болест означава, че човек трябва да бъде особено бдителен, когато избира храна. По-специално закуската е незаменима храна за диабетиците. Изследванията показват, че закусващите диабетици са по-малко склонни да преяждат през деня. В допълнение, изборът на подходящи храни за закуска стабилизира нивата на кръвната захар и подобрява контрола ѝ от организма, обясняват здравни специалисти пред Express.

Идеален избор са яйцата. Експертите подчертават, че за диабетиците е важно да ядат храни с нисък гликемичен индекс - те предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар след хранене и поддържат дълго чувството за ситост.

Храните с нисък гликемичен индекс могат да помогнат за предотвратяване на скока в кръвната захар през цялата сутрин и дори следобед. Кокошите яйца са идеални в това отношение, защото техният протеин има нулев гликемичен индекс, те не съдържат въглехидрати и захари, обясняват експертите.

Диетолозите съветват да пиете чаша напитка на базата на комбуча (чаена гъба) за закуска. Проучванията показват, че консумацията й забавя храносмилането на въглехидратите, което стабилизира нивата на кръвната захар и предотвратява скоковете в кръвната захар.

Добър вариант е пълнозърнестата каша с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захар без добавена сол, но с ядки и плодове.

Трябва да избягвате сокове и смутита с високо съдържание на захар, както и готови кафе напитки, наситени със захар, сиропи.

Пюрето от банан върху препечен хляб е по-добър вариант от сладкото.

Кроасаните и другите сладкиши не са подходящи за закуска, към тях може да посягате изключително рядко.

Яжте повече плодове и зеленчуци, за да увеличите приема на фибри. Например можете да добавите парченца ябълки, круши, половин банан (не твърде узрял) към зърнените храни или да приготвите бъркани яйца с домати и билки.