Най-важният православен празник – Великден, се посреща със символична и богата трапеза. По света съставът и количеството великденски ястия се различава според традициите, географския пояс и кулинарната култура на хората. Какви са те?

Англия

Основното ястие  тук е печено агнешко, нарязано на парчета. Поднасят се също пушена шунка, бекон и наденички, както и ябълки със захарна глазура. Гарнитурата е картофи, залети със сос от розмарин и чесън. Сладкишите са подобни на козунака, с много стафиди, декорирани на кръст. Към тях се предлага и пирог със спанак. Разбира се, присъсътват боядисаните яйца и свежите салати.

Франция

Във Франция пекат младо агне или прасенце, а с него сервират омлет с колбас или бекон. Сладкишът е многослоева торта с конфитюр, сметана и канела. В Прованс тортата е от бадеми със захаросани кайсии. Курабийките в Турен се пекат във форма на конче, а в Корсика – като кошнички, в които слагат по едно червено яйце.

Италия

На Ботуша се пече овнешко с артишок. В Милано великденският хляб се пече във формата на гълъб, украсен с бадеми и захарни балончета. Южняците пекат тесто със сирене, колбаси и варени яйца. В Лигурия слагат на великденската трапеза „Тorta pasqualina“, баница със спанак и яйца, за която трябва да се употребят 33 кори - колкото години е живял Иисус Христос.

Германия

За германците най-важните символи на празника са шарените яйца и великденският заек. Тук празникът започва още от Велики четвъртък, наречен „зеленият четвъртък“. Тогава дори яйцата и оризът се заливат със сос от магданоз, зелен лук и спанак. В петък се яде риба, а на самия Великден най-главното ястие е агнешкото, което се поднася с аспержи и карофи. Пече се и козунак в правоъгълна тава, заплетен като нашия, украсен с бадеми и захар. В Австрия козунакът е кръгъл.

Полша

Поляците сервират на Великден студени меса и колбаси. Хлябът се пече във формта на агне, сладкишите са маков щрудел или плодов кекс. Великденският хляб се меси от ръжено брашно с мая. Намазва се със сланина и се украсява с тестен кръст. Супата е с много зеленчуци, гъби, картофи и осолено месо.

Швеция

Не можем да си представим шведската  маса без риба. В менюто на този празник са включени много видове риби, приготвени по най-разнообразен начин и поднесени с аспержи и картофи. Не е забравено и агнешкото, обикновено печено с картофи. Десертът е торта на три слоя с разбита сметана и бадемов крем. Масата се украсява с шоколадови яйца.

Финландия

Тук традицията е да се вари сладка каша от ръжено брашно, малц и вода, която се пече на фурна и се яде със сметана и захар. Масата, както и в съседна Швеция, е отрупана с риба, а козунакът е почти като нашия, само че с много по-малко захар и много шафран и канела. Няма орнаменти. Към него вървят боядисаните яйца.