Стрес, наднормено тегло, злоупотреба с алкохол. Има много обстоятелства, които отключват развитието на хипертония, най-важната причина за сърдечни заболявания. Вижте седемте най-значими фактори на начина на живот, водещи до високо кръвно налягане, отбелязани от специалистите.

Високо съдържание на мазнини в кръвта. Хиперлипидемията, тоест повишените кръвни липиди, често е причина за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Кръвният холестерол и триглицеридите обикновено се повишават поради наследствеността, както и от нездравословните диети, които съдържат много храни с трансмастни киселини (особено в комбинация с ниска физическа активност).

Стрес. При стрес тялото произвежда определени хормони, които повишават кръвното налягане. В краткосрочен план тази промяна не е опасна: хормоните на стреса карат тялото и ума да постигнат максимална ефективност, което е важно при обстоятелства, които изискват бързо отстраняване.

Но в постоянен режим стресът води до повишаване на кръвното налягане, създава предпоставките за сърдечни заболявания. Ето защо трябва да научите техники, които да ви помогнат по-добре да управлявате стреса.

Преддиабет и диабет. При повишена кръвна захар хората са изложени на значително по-голям риск от развитие на хипертония - излишната захар уврежда кръвоносните съдове, допринася за образуването на депозити, скованост на кръвоносните съдове и тяхното стесняване.

След 40 години е важно за здравето ви редовно да проверявате кръвното си налягане и кръвната захар, независимо от това как се чувствате. Това се прави, за да се определи дали кръвоносните съдове са изложени на риск от разрушаване поради високо кръвно налягане.

Алкохол. При редовна употреба и особено злоупотреба с алкохол, вероятността от развитие на хипертония става голяма. Освен това хората с високо кръвно налягане са особено чувствителни към алкохола - дори чаша вино може да повиши кръвното ви налягане с 10 mm Hg в рамките на един час.

Пушене. Тютюнопушенето е враг номер едно на кръвоносните съдове - пушачите са шест пъти по-склонни да развият високо кръвно налягане, отколкото непушачите. Най-доброто нещо, което можете да направите за кръвоносните си съдове и сърцето като пушач, е да се откажете от този навик.

Наднормено тегло. Всеки втори човек с наднормено тегло в един момент ще получи хипертония. Освен това той има повишен риск от диабет и нарушен метаболизъм на мазнините, които от своя страна често са свързани с промени, водещи до сърдечни заболявания. При много висок индекс на телесната маса (ИТМ) отслабването е един от най-ефективните начини за подобряване състоянието на съдовата система и намаляване на налягането.

Неправилна физическа активност. Активната работа на мускулите тренира сърцето и кръвоносните съдове, поддържа тяхната еластичност и осигурява оптимално снабдяване с кислород за всички клетки. Липсата на движение и мускулни натоварвания допринася за летаргията на мускулатурата, водеща до провисване и намаляването на мускулната маса с едновременно увеличаване на мастната маса. Физическата активност трябва да бъде най-малко 30 минути на ден.

Между другото, бързото ходене много ефективно понижава кръвното налягане и предпазва сърцето.

Внимание! И при повишено кръвно е възможно да се чувствате добре, някой могат изобщо не усещат скоковете. Това е така, защото тялото се адаптира към повишено кръвно налягане и в такива моменти човек може да се чувства доста добре. А това е много опасно. И ако хипертонията не се лекува, тогава човек може да развие инсулт или коронарна болест на сърцето. Освен това високото кръвно налягане увеличава риска от преждевременна смърт.