Определени храни, ако се консумират вечер, могат да бъдат опасни, тъй като причиняват безсъние, упражнявайки ненужно тонизиращо действие.

Мнозина уверено ще кажат, че това, което причинява безсъние, е кофеинът. Той е само един от Големите три, които могат да създадат проблеми с нощния сън - кофеин, захар, алкохол. Храните и напитките, които ги съдържат, могат лесно да ви лишат съня, ако се консумират вечер. Ето защо вечер е по-добре да откажете шоколада или чашата традиционен чай (с изключение на билков), в които присъства кофеин.

Много продукти днес съдържат скрита захар, припомнят лекарите. Захар има в много от сосовете, нискомаслените млечни продукти, готовата храна.

Но има и други продукти, чиято употреба вечер е опасна по същата причина. Те далеч не винаги създават впечатление за разрушители на съня, но това е факт. Кои са тези храни? Някои от тях ще ви изненадат!

Пикантна храна. Проучване, проведено в Австралия, показва, че пикантните и остри храни допринасят за нарушаване на фазата на дълбок сън, което е много опасно. Дълбокият сън е важен за нощното възстановяване на мозъка и неговото пречистване от веществата, които провокират невродегенеративни заболявания. Също така, пикантните храни могат да причинят киселини и киселинен рефлукс, утежнявайки проблема с безсънието.

Грейпфрут. Ядете ли го вечер, също може да предизвика киселини.

Патладжан. Патладжанът се отличава с повишено количество аминокиселината тирамин, което може да повиши нивото на норепинефрин в кръвта. А той е невротрансмитер със стимулиращ ефект. Патладжаните не трябва да се ядат вечер, защото повишават тонуса вместо да отпускат.

Краставици. Те активират производството на урина в организма така, както питейна вода преди лягане и провокират безсъние заради нощни посещения в тоалетната. По същия начин могат да са опасни и другите зеленчуци с високо съдържание на вода.

Тежка храна. Плътните животински протеини и мазнини са нежелателни вечер. Те изискват интензивно и продължително храносмилане, което напряга организма, който вечер се нуждае от почивка. Особено опасно е вечер да ядете бекон, както и пушени или преработени меса.