Термично и химически обработената храна е богата на вредни съединения, известни като крайни продукти на гликирането. Тези съединения са отговорни за привлекателния вкус и мирис на пържените и печени храни, установиха учени от Monastic University, цитирани в The Times of India.

Те предизвикват реакцията на Maillard. Това е химическа реакция между аминокиселини и захари, която се получава при нагряване. В същото време в тялото се активират сигнали за опасност, което провокира възпаление и развитие на хронично бъбречно заболяване. Продуктите, съдържащи устойчиво нишесте, ще помогнат за възстановяване на баланса в работата на стомашно-чревния тракт и ще подобрят работата на бъбреците.

Това може да се намерят в храни като овес, варен и охладен ориз, ечемик, боб и бобови растения (черен боб и грах), картофено нишесте, варени и охладени картофи. Попадайки в долната част на червата, тези храни служат като храна за полезните чревни бактерии. А процесът на ферментация протича с отделянето на противовъзпалителни съединения.