В есенно-зимния период много хора се оплакват от отпадане, сънливост и лошо настроение. За да повишите самочувствието, трябва да се откажете от мазната и пържена храна и да обогатите менюто си с определени продукти, обяснява диетологът Сони Наранг пред Zee News.

Добре е да замените обикновените сладки със сусамови кифлички с тръстикова захар. Сусамът е отличен източник на антиоксиданти, а тръстиковата захар е способна да понижи дефицита на желязо. На фона на общия упадък на жизнените сили тази сладки ще станат отлична добавка към храната ви.

Много е важно през този период в организма ви да постъпват витамините С и А. Те укрепват имунитета, поддържат зрението и кожата. Обърнете внимание на портокалите, морковите и гуавата. Пържените или смлени ленени семена заедно с тиквеното семе или орехите дават достатъчно количество Омега-3 – киселината, необходима за нормалната работа на ключовите системи в организма.

Всички ядки трябва да присъстват в есенно-зимното ви меню, препоръчва Наранг. В кешуто например има много витамин Е, помагащ за поддържане на здравето, витаминът е много полезен за кожата, която заради студа се намира в постоянен стрес.

Омлетът със зеленчуци е оптималното съчетание на белтък и растителни антиоксиданти. В качеството на идеални подсладители диетологът предлага бисквитки с канела. Многобройните изследвания показват, че канелата укрепва имунитета и дава прилив на енергия.