Измиването е най-добрият начин за дезинфекция на ръцете. Независимо как ги мием обаче, бактерии все ще останат на ръцете ни и ще се размножават. Едва в началото на 80-те години учените открили, че причината за това е в нокътната плоча.

Учените твърдят, че пространството между нокътя и кожата е идеална среда за възпроизводството на микроорганизми, тъй като самият нокът ги предпазва от дразнещи вещества, а влагата насърчава възпроизводството, съобщава BBC.

Ноктите съдържат едни и същи видове бактерии, но на дланите броят им е много по-голям, защото на един връх на пръста на човек има около 100 хиляди бактерии.

Между другото, това е причината лекарите да носят ръкавици при взаимодействие с пациенти, тъй като при нормално измиване на ръцете тази зона е по-малко достъпна.

Порасналите нокти могат да пречат на цялостното измиване на ръцете, като по този начин допълнително засилват натрупването на бактерии. Експертите уверяват, че на ръцете с изкуствени нокти има по-голям брой бактерии дори след измиването им.

Ако ноктите ви обаче са лакирани, опасността е още по-голяма. Защото при напукването или разчупването на покритието се натрупват още повече бактерии.