Болките в ставите са неизбежен спътник на артрита, заболяване, характеризиращо се с възпаление, което може да засегне всеки орган в тялото, а не само костите. Въпреки това, не всеки случай на болки в ставите е причинен от този опасен процес, обясняват лекари от Германия.

Според терапевта и ревматолог професор Стефан Шеве, учените познават голям брой видове артрит. Симптомите им могат да варират в зависимост от формата на заболяването, но болката в ставите е често срещан симптом, който почти винаги се наблюдава.

Терминът „артрит“ обхваща много различни състояния, които могат да се проявят по един и същи начин - болка в мускулно-скелетната система. Всеки тип артрит има своя собствена причина и лечението се състои в идентифицирането и елиминирането му. Грубото разграничение предполага разграничение между възпалителни и невъзпалителни разстройства, казва лекарят пред Focus.

Експертите обясняват, че артритът се развива във връзка с инфекция, неизправност на имунната система или метаболизма. Основната му характеристика е възпалението, казват те и посочват кои са най-често срещаните форми на артрит.

Ревматизъм. Съединителната тъкан на големи и средни стави се възпалява. В този случай не настъпва деформация, но възможните усложнения засягат бъбреците и сърцето. Ревматизмът може да бъде резултат от предишни инфекции. В рисковата група влизат деца на възраст от 7 до 14 години.

Ревматоиден артрит. Възпалителният процес засяга ставите, които с напредването на заболяването губят подвижност, болят и се подуват. Възпалението може да засегне и други органи - очите, белите дробове, сърцето, кръвоносните съдове. Особено често от него страдат жените след 60 години.

Подагра. Възниква поради нарушение на обмена на пикочна киселина в кръвта и отлагането на соли в ставните тъкани, които причиняват болка и деформация. Най-често започва с участието на големите пръсти. Мъжете са склонни към подагрозен артрит.

Хората с артрит често изпитват болка през нощта. Събуждайки се сутрин, те чувстват напрежение и скованост на тялото, движенията им са затруднени. Повишената умора също е част от клиничната картина, обяснява терапевтът Едмънд Еделман.

Артроза. Тя също причинява болки в ставите, но разстройството не е възпалително. Артрозата причинява болки в ставите поради износване с постоянен стрес и възраст. Болката през нощта не е типична за заболяването.

Климатични проблеми. Рецидивите на болезнени пристъпи могат да провокират както артроза, така и артрит. Хората с остеоартрит реагират особено зле на влажно и студено време, като често изпитват дискомфорт и болка. Лекарите казват, че топлината може да им помогне - например можете да държите ръцете си в топла вода. Артритът не зависи от времето.

Можете да получите ревматоиден артрит във всяка година от живота си. Има генетична предразположеност към него, а пушачите и жените страдат от него малко по-често, обяснява д-р Еделман.