Какаото може да действа като енергиен катализатор, сочат данни от изследване на американски учени, публикувани в „Американско списание за клинично хранене“.

Използването на какаови зърна като енергийни стимулатори е древна традиция на коренните жители на Америка. Още през 1900 година преди новата ера  племената на територията на днешно Мексико подлагали на ферментация какаови зърна, за да ги превърнат в шоколад, смятат археолози. А древните ацтеки ценили какаото толкова високо, че използвали какаовите зърна и в качеството на валута.

Съвременните ценители на какаото смятат, че суровите необработени какаови зърна са много по-мощно тонизиращо средство, отколкото може да си представим. Приемането им осигурява прилив на ендорфини в кръвта, което повишава остротата на зрението и е съпроводено с чувството за лека еуфория. Добавянето на магнезий в него отпуска мускулите, флавонолите пък увеличават циркулацията на кръвта и стимулират активността на мозъка.

Редица изследвания потвърдили, че какаото влияе положително на обмяната на веществата – продуктът на негова основа, какъвто е черният шоколад, активира усиленото изгаряне на калории.