Употребата на какао е простата тайна на дълголетието, какаото помага за удължаване на живота, като осигурява защита срещу развитието на сърдечни и мозъчни заболявания.

Различни здравословни проблеми ни пречат да постигнем дълголетие, а най-честите са заболявания на сърдечно-съдовата система, съчетани с дегенеративни мозъчни процеси, които допринасят за развитието на свързана с възрастта деменция. Един от най-лесните начини да ги избегнете е като консумирате какао, според Express.

Сърце. Изследванията показват, че флаванолите в какаото подобряват нивата на азотен оксид в кръвта, което отпуска и разширява кръвоносните съдове, като същевременно подобрява притока на кръв и снабдяването на сърдечния мускул с кислород.

Учените са установили още, че поради консумацията на какао, съдържанието на лошия холестерол намалява, кръвта се разрежда (ефектът може да бъде сравним с ефекта на аспирина), концентрацията на захар в кръвта се подобрява и възпалението намалява - всичко това осигурява мощен превантивен ефект срещу инфаркт.

Преглед на девет проучвания установил, че по-високата консумация на какао е свързана със значително по-ниски рискове от сърдечни заболявания, инсулт и смърт.

Според две шведски проучвания дневна доза от 19 до 30 грама тъмен шоколад значително намалява вероятността от развитие на сърдечна недостатъчност, пише Express.

Мозък. Данните сочат, че какаовите полифенолни съединения инхибират развитието на невродегенеративни заболявания чрез подобряване на мозъчната функция, като увеличават притока на кръв. Тези вещества имат способността да преминават през кръвно-мозъчната бариера и да участват в биохимични процеси, произвеждани от неврони. Проучване на 34 възрастни, които са получавали какао с високо съдържание на флаваноли, показва, че седмица консумация на какао увеличава притока на кръв към мозъка с 8%, след две седмици с 10%.

Консумацията на какао играе защитна роля за здравето на мозъка, като го предпазва от развитието на невродегенеративни патологии като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Освен това ежедневният прием на какаови флаваноли подобрява умствената дейност при хора с и без умствени увреждания, обясняват експертите на изданието.