Какаото повишава ефективността на лекарствата против кашлица, твърди британският професор Айлин Морис от Йоркширския университет, според която шоколадът е идеален компонент за препаратите против кашлица. Това тя доказва по време на изследване на лекарство против кашлица, съдържащо какао, което се оказало много по-ефективно от всички останали лекарства.

В изследването участват 163 пациента, а крайните резултати ще бъдат обобщени и публикувани след 12 месеца. Засега се знае със сигурност, че лекарството е помогнало за съкращаване и на честотата на пристъпите от кашлица, и за повишаване качеството на съня само след двудневен прием.

Почти двойно повече пациенти, приемащи лекарството с какао, прекратили лечението по-рано заради спиране на кашлицата. Нещо, което не се случило с участниците в контролната група.

Какаото притежава успокояващи свойства, то прави лекарството по-лесно за приемане, като покрива по-добре нервните окончания в гърлото, свързани с пристъпите на кашлица. Така позволява на другите компоненти (дифенхидрамин, левоментол, амониев хлорид) да свършат качествено работата си, обяснява проф. Морис.

Неотдавна учени от Лондонският имперски колеж доказаха, че теоброминът – алкалоид в какаото, влияе много по-добре на кашлицата от кодеина.