Ако обичате простите музикални композиции, вероятно сте разговорчив и енергичен човек. Ако обаче цените операта, то вие спадате към проницателните хора с добро въображение, категорични са британски учени от Кеймбриджкия университет.

Учените анализирали връзката между музикалните предпочитания и чертите на характера с помощта на над 20 хиляди доброволци, които прослушвали 25 непознати за тях музикални жанра. Участниците в изследването попълвали и анкета, отнасяща се до чертите на техния характер.

Резултатите показали, че свободомислещите хора предпочитат сложната музика пред простичките мелодии. Вероятно това е свързано с жаждата им да научават нави неща и затова им е необходима сложност. Екстровертите пък обичали музика, която не напряга и която може да се охарактеризира като релаксираща и акустична.

Музикалните вкусове са свързани и три типа мозък, констатирали учените. Хората, при които е добре развита способността да разбират своите и на другите мисли и чувства, попадат в групата на „емпатите“. Те обичат музика, предизвикваща дълбоки емоционални преживявания. Хората, способни да изолират схеми и системи, известни като „систематизатори“, обичат наситените с различни звуци и аранжименти композиции. Има и трети, среден тип.

Тези, които предпочитат блус, джаз, класика и прочее музикални жанрове са открити към всеки опит, имат либерални възгледи, интелектуално развити са и обикновено не се отличават с добра спортна форма. Любителите на „тежката“ музика, като метал и алтернатива, приличат много на любителите на джаза. С тази разлика, че се смятат за хора в добра физическа форма.

Кънтри, поп музиката и саундтракът са избор на тези, които по-трудно възприемат новия опит и имат по-слабо интелектуално развитие. Поклонниците на тези музикални жанрове обаче, са по-сговорчиви. Това са добросъвестни екстроверти, които виждат себе си като привлекателни, богати, спортни хора с консервативни възгледи.

Енергичната и ритмична музика е предпочитана също от екстровертите, но те са с различни от любителите на поп музиката показатели на интелекта, благосъстоянието и политическите убеждения, коментират учените.