Водата от крана, макар и преминаваща през многоетапно прочистване, е опасна, предупреждават британски специалисти, според които в тази вода живеят паразитите Giardia и Cryptosporidium. Тези паразити предизвикват гиардиаза и криптоспоридиоза.

Американски учени пък открили канцерогени във водата от водопровода. Компанията Environmental Working Group провела химически анализ на водата в американските градове и в 31 от тях открили следи от шествалентен хром. Това химично вещество предизвиква увреждане на черния дроб и бъбреците, то е свързано и с развитието на левкемия. Най-високи нива на съдържание на шествалентен хром имало във водопроводите на Рийвърсайд, Медисън, Хонолулу, Норман.

Не е много по-добра и бутилираната вода, твърдят експерти. Изследване показало, че известни марки питейна вода, продавани по цял свят, превишават 100 пъти нормата за съдържание на бактерии. Група учени от C-crest Laboratories в Канада например открили, че 70% от популярните марки бутилирана вода съдържат повишено ниво на бактерии.