Почти 90% от осолената сьомга на парченца в Русия, не отговаря на стандартните за качество, а 58% от тях не са безопасни.

Това са изводи на специалисти от „Руската система за качество“, съобщава „Ведомости“.

Специалистите проверили 38 образци, изготвени от 12 производители под 17 марки, което е 2/3 от федералната мрежа на търговци на дребно според данни на Рибния съюз. А на федералната мрежа се падат 25% от руския пазар на дребно.

Продуктите са подбирани в магазините на Москва и Московска област. Това били сьомга, пъстърва и пъстървова сьомга от руски производители или преработени в Беларус.

В 22 от тях се оказало, че съдържат микроорганизми, като в образците от Прибалтика била открита чревна пръчица, а в пъстървата от Североизточната компания – златист стафилокок. Тези бактерии не могат да се появят в крайните продукти ей така, явно са присъствали в рибата още по време на производството, коментира Елена Саратцева от руската система за качество.

Микробите едва ли са се появили в рибата и вследствие неправилното ѝ транспортиране, добавя Саратцева, според която случаите са показателни за това, че и компаниите-производители трябва да предприемат строги мерки, за да възвърнат името си на пазара.