И в Ротердам започват доставки на лекарства с дронове. Медицинският център MC Erasmus се е обединил с логистичните компании PostNL, ANWB и Sanquin Blood Bank, за да започне експеримент с доставката на лекарства и кръв директно от лабораторията до болницата или от болницата до дома на пациента с помощта на дрон.

Идеята е доставката с дронове да бъде много по-бърза, тъй като те ще могат да се избегнат задръстванията. Целта е да видим дали можем да доставим лекарствата по-бързо на нуждаещите се, заявяват от медицинския център Erasmus в Ротердам.

Експериментът започнал на 21 ноември и се очаква да продължи три години.

Банката за кръв на Sanquin доставя спешни кръвни поръчки около 100 пъти месечно. Sanquin е изключително заинтересован от медицински дронове за тази цел. В случай на спешност максималното ни време за доставка от едно място на друго е един час. Това причинява стрес по пътя и носи проблеми за другите участници в движението. Сега проучваме дали можем да променим това с дронове, заяви говорител на RTL.

Технически това не е трудно за изпълнение, но са необходими промени в областта на законодателството, така че дроновете да могат да летят законно и безопасно. Например дроновете могат да пречат на самолетите, коментира Стефано Страмиджиоли, професор по роботика в университета в Твенте. Защото законодателството, свързано с въздушното пространство, до голяма степен ограничава въздушния трафик на дронове, обясни той пред NL Times.