Независимо от строгата диета, която спазва, само за година президентът на САЩ Доналд Тръмп натрупа излишни килограми, съобщават американски медии, цитирайки данни от личния лекар на американския президент д-р Шон Конли.

При ръст 190 сантиметра теглото на Тръмп е 110,2 килограма, съобщава д-р Конли. При такива показатели индексът на телесната маса на президента е 30,4, а преминаването на границата от 30 единици се смята вече затлъстяване. Хората с наднормено тегло са положени на повишен риск от появата на здравни проблеми, в това число диабет и сърдечни заболявания.

Като цяло обаче здравето на 72-годишния президент е много добро – неговите вътрешни орани работят нормално, показателите на кръвта и кръвното налягане също са добри, обяснява д-р Конли. Единствените лекарства, които наскоро са предписани на Тръмп, са за понижаване на холестерола.

Преди година само държавният глава е тежал 108,4 килограма. Тогава лекуващият му лекар открил признаци на започващо затлъстяване и го посъветвал да яде по-малко мазни храни и въглехидрати и да спортува повече. Заради това Тръмп бил принуден временно да се откаже от фаст фуда, а по-късно и да намали калориите и въглехидратите в храната до степен, че да яде бургерите с половин кифличка.

Тръмп е известен със слабостта си към бургерите и стековете. По време на предизборната кампания традиционният му обяд бил от два Биг Мака, два рибни бургера Филе-о-Фиш и шоколадово-млечен коктейл.

През януари тази година Тръм поръчал 200 бургера за Белия дом за тържествена вечеря с победителите в студентския шампионат по американски футбо. За вечерята американският лидер платил от своя джоб. А готвачите, работещи в резиденцията му, били пуснати в отпуск.