Бобовите храни, ядките, соята и къдравото зеле влияят на мускулната сила също така, както и червеното месо, установили американски учени от Университета в Масачузетс. Освен това белтъците от растителните продукти намаляват риска от смърт по каквито и да е други причини.

Учените анализирали данни за хранителния режим на 2986 души, 82% от които получавали препоръчителната дневна доза протеини. Изучавайки менюто на участниците, специалистите идентифицирали няколко модела на хранене – с фасфуд , пълномаслени млечни продукти, риба, червено месо, пиле, нискомаслени млечни продукти, бобови и ядки. Заедно с това те оценявали мускулната маса, силата и костната плътност на участниците.

Изследването показало, че участниците, които се хранят с предимно с протеини имали най-високи показатели на мускулната маса и силата на квадрипцеса. Най-голямото съдържание на белтък в 70 килограма било 126 грама, а най-малкото – 52 грама. Хранителният модел не влияел на резултатите.

Тоест протеините от бобови храни били също толкова полезни, както и белтъците от червено месо. Освен това употребата на растителен белтък намалявала вероятността от смърт при сърдечно-съдови заболявания с 12%, а смъртта по други причини – с 10%.