Дженифър Анистън, Лейди Гага и Гуинет Полтроу са едни от първите, увлечени по инфрачервената сауна. За разлика от традиционната финландска сауна, в която влажният въздух се загрява с помощта електрическа печка, инфрачервената сауна работи като микровълнова. Повърхността на тялото се загрява за сметка на това, че дълговълновите инфрачервени лъчи въздействат на водните молекули в кожата и на мастната тъкан. Създадената температура е по-висока от тази във финландската сауна, където такава температура трудно може да се понесе заради горещия и влажен въздух.

Привържениците на инфрачервените сауни твърдят, че силната горещина носи на организма много полза – от облекчаване на болката до подобряване циркулацията на кръвта и редуциране на теглото.

Научните изследвания за ефекта на този вид сауна върху организма засега са малко и резултатите от тях – не съвсем ясни. Според специалиста по лечебна физкултура от Нотингамския университет Стив Фокнър, полезното действие на инфрачервените сауни може да е свързано с влиянието на силното затопляне в нея. Интензивното загряване води до такъв физиологичен ефект върху организма, приличен на физическо натоварване, което активизира имунната система. Това на свой ред с времето води до подобряване работата на сърдечно-съдовата система и обмяната на веществата.

 Всеки трябва да се старае да е по-активен физически, но за хората, които по различни причини не могат да го правят, такава интензивна топлинна терапия може да замени част от ползите от упражненията, пояснява Фокнър. Той обаче се съмнява, че инфрачервената сауна е бърз път към стапяне на килограми. Защото редуцирането на теглото веднага след сауната е свързано със загуба на течности в организма заради интензивното потоотделяне.

Поклонниците на този метод твърдят обаче, че организмът изгаря по няколко стотици калории на час в процеса на поддържане на температурен баланс.

Колкото до противопоказанията, най-предпазливи трябва да са бременните и хората със сърдечно-съдови заболявания. Лекарите напомнят, че в сауна не бива да ходят и хората със съмнения от тумори, както и дамите по време на мензис.

Има и лекарства, които не бива да се вземат при загряване на тялото. Ако наскоро сте имали ставни проблеми, загряването също не се препоръчва. Към това число лекарите прибавят и хората с импланти и протези. И, естествено, тези, които са пийнали повечко алкохол.