През последните 20 години честотата на инфарктите, инсултите и други сърдечно-съдови усложнения сред хората с диабет намаляват. Това стесни разликата в смъртността от сърдечно-съдови заболявания между хората с и без диабет. Данните са от ново проучване, публикувано в списанието за клинична ендокринология и метаболизъм на Endocrine Society.

Според Международната диабетна федерация повече от 463 милиона възрастни по света страдат от диабет. Според СЗО, при възрастни с диабет рискът от инфаркт и инсулт е от два до три пъти по-висок.

Нашето проучване установи, че честотата на сърдечно-съдовите усложнения сред хората с диабет е намаляла през последните две десетилетия, казва ръководителят на екипа Тимоти М. Е. Дейвис от Университета на Западна Австралия и Болницата във Фримантъл. Наблюдавахме подобрение в процента на сърдечно-съдови заболявания в общата популация, но увеличението на броя на пациентите с диабет надминава общата популация през този период, уточнява той.

На първия етап от проучването между 1993 и 2001 г. били сравнени данните за 1291 души с диабет тип 2 и 5159 жители без това заболяване. На втория етап, от 2008 до 2016 г., изследователите събрали данни от 1509 участници с диабет тип 2 и сравнили резултатите с 6036 души, които не са имали това заболяване.

Пациентите с диабет във втората фаза на изследването били по-малко податливи на инфаркт или инсулт, хоспитализирани за сърдечна недостатъчност или хоспитализирани с ампутация на долния крайник, отколкото участниците в първата фаза.