Лесният достъп до богатата информация в интернет кара хората да се чувстват по-умни и компетентни, отколкото са в действителност. Такъв е изводът на американски психолози от Йейлския университет.

Учените провели серия експерименти, предлагайки на част от участниците да търсят определена информация в мрежата, а други да представят вече готов материал по същата тема. След това всички участници отговаряли на въпроси, които не са свързани с темата, като паралелно трябвало да оценяват степента на своята компетентност.

Всички участници от интернет-групата чувствали себе си много по-знаещи и информирани по всички теми, дори и ако не можели да отговорят на въпросите или пък търсенето им не завършвало с успех. При това високата самооценка на интернет-участниците се съчетавала с увереността, че мозъкът им работи много по-активно от останалите.

Интернет е мощен инструмент, който ни дава възможност да намираме отговори на всякакви въпроси. Достъпът към всички знания, натрупани от човечеството, се намира буквално в края на вашите пръсти. Затова е много лесно да объркате вашите собствени знания с информацията от външен източник, губейки усещането за границата на собствената компетентност и степента на зависимост от интернет, пояснява ръководителят на екипа Матю Фишер.

Знанията, според него, трябва да се получават от книги, експерименти, беседи. Тогава те ще са фундаментални, а не фрагментарни. Ако вие не знаете отговора на даден въпрос, ясно ще осъзнавате това и ще загубите и време, и сили в търсене на информация, отбелязва Фишер.

Той смята, че установеният ефект е особено опасен за децата и подрастващите, които растат в интернет средата, както и в ситуации, когато се изисква приемането на отговорни решения. В случаи, когато вашите решения могат да имат сериозни последствия, много важно е да различавате къде завършва твърдата почва на вашите знания и започва хлъзгавата почва на това, което като чели знаете, а всъщност не знаете обяснява Фишер.